Welkom bij Antonides

Bekijk onze aanbiedingen

E202: Wat is het?

E202: Wat is het?

E-nummers roepen vaak vragen op, vooral als het gaat om conserveringsmiddelen. Een veelvoorkomend E-nummer in voedingsproducten is E202. Maar wat is E202 precies? In deze blog gaan we dieper in op wat E202 is, waar het voor wordt gebruikt en of het veilig is.

Wat is E202?

E202 is de codering voor kaliumsorbaat, een zout van sorbinezuur dat veel wordt gebruikt als conserveermiddel in de voedingsindustrie. Kaliumsorbaat helpt om de groei van schimmels, bacteriën en gisten in voedselproducten te remmen, waardoor producten langer houdbaar blijven.

Waar wordt E202 voor gebruikt?

Kaliumsorbaat (E202) wordt vaak toegevoegd aan producten zoals:

  • Zuivelproducten: Zoals kaas en yoghurt om de houdbaarheid te verlengen.
  • Bakkerijproducten: Ingebakken in cakes en brood om schimmelvorming tegen te gaan.
  • Wijn en frisdranken: Het helpt bij het stabiliseren van de producten en voorkomt bederf.
  • Cosmetica: Ook in crèmes, lotions en andere huidverzorgingsproducten wordt het gebruikt om de groei van micro-organismen te voorkomen.

Is E202 veilig?

Kaliumsorbaat is een van de meest gebruikte conserveermiddelen en wordt door internationale voedselautoriteiten, zoals de EFSA en de Amerikaanse FDA, als veilig beschouwd. Onder normale omstandigheden heeft E202 geen schadelijke effecten en het lichaam kan het gemakkelijk verwerken. Echter, sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor kaliumsorbaat en last krijgen van huidirritaties, vooral bij gebruik in cosmetica.

Voordelen van E202

  • Langere houdbaarheid: Door de antimicrobiële eigenschappen kunnen producten langer vers blijven.
  • Breed inzetbaar: Het kan gebruikt worden in zowel voedsel als non-food producten.
  • Lage toxiciteit: Het wordt beschouwd als een van de veiligste conserveermiddelen in de industrie.

Conclusie

E202, oftewel kaliumsorbaat, is een veilig en effectief conserveermiddel dat helpt om voedsel en cosmetica langer houdbaar te maken. Hoewel sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor dit additief, is het over het algemeen veilig voor de meeste consumenten en goedgekeurd door belangrijke voedselveiligheidsorganisaties.